Oikeanlainen ja oikea rytminen ravitsemus auttaa jaksamaan ja lisää hyvinvointia. Tärkeää on että nautittu ruuan määrä ja laatu ovat tasapainossa kulutuksen kanssa. Terveellinen ruoka on maukasta, monipuolista, värikästä ja se sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kun kokonaisuus on kunnossa ei yksittäisiä ravintoaineita tarvitse erityisesti tarkkailla. Arkiset valinnat ratkaisevat. Se mitä syödään harvemmin kuin kerran viikossa on harvoin ongelma. Hyvä ruokavalio on monipuolinen ja ateriarytmi säännöllinen. Säännöllisyys tarkoittaa 4-6 ateriaa päivässä. Säännöllisyys auttaa välttämään hallitsematonta syömistä ja varmistaa tasaisen energian saannin päivän aikana.

Ruokavalion tulee olla sellainen, jota pystyy ja haluaa ylläpitää. Kannattaa miettiä mikä tuntuu hyvältä ja vaikuttaa myönteisesti jaksamiseen ja hyvinvointiin. Jatkuva herkuttelu ja tyytymättömyys omaan kehonkuvaan voi vaikuttaa negatiivisesti mielialaan. Tärkeää on miettiä miten saa sovitettua yhteen: sallivuuden, nautittavuuden, terveyden, stressittömyyden ja painonhallinnan. Elämästä pitää myös nauttia ja ruoka on yksi nautinnon lähde. Pikkuasioista ei kannata murehtia.

Arkena syön kasvispainotteista perusruokaa. Pyrin pitämään ruuan määrän tasapainossa kulutuksen kanssa. Tarkoitan tällä tasapainolla sitä, että syön tarpeeksi ja monipuolisesti. Olen useammankin kerran elämässäni joutunut lisäämään energian saantiani ja tarkkailemaan syömisiäni, kun paino on laskenut liian alhaiseksi. Painon liiallista laskua minulla ovat aiheuttaneet: isot elämänmuutokset, imetys ja kestävyysurheilu. Välillä on taas ollut elämänvaiheita kun on pitänyt ottaa ryhtiliike, ettei paino nouse liiaksi. Varsinkin raskausaika meni minulla herkuttelun puolelle – söin ainakin kolmen edestä. Nykyään annan painoni muuttua 1-3 kg vuoden aikana ja siitä on aina hyvä ottaa näitä ”ryhtiliikkeitä” suuntaan sun toiseen.

Edellisistä herkutteluista: joulusta, uudestavuodesta ja ystävän syntymäpäiväjuhlista oli hieman jo vierähtänyt aikaa. Kolme viikkoa on mennyt normi kotiruualla ja joskus ”lohtu” korvapuusti iltateen kanssa. Kun on juhlan aika en kieltäydy mistään herkuista. Alkoholin nauttiminen rajoittuu näihin juhlahetkiin kohtuudella. Ruuan nauttiminen yhdessä ystävien kanssa on yhdessäoloa parhaimmillaan. Seuraavaksi tämän viikonlopun blini-illanvietosta juttua.

Olemme vuosittain pitäneet ystäviemme kanssa blini-kestit. Tänä vuonna illanvietto pidettiin nyyttäri tyyliin. Nyyttärit on kiva tapa pitää juhlia. Ruuanlaittoon käytetty aika ei ole niin suuri kuin jos tekisi kaiken itse. Lisäksi myös kustannukset pysyvät kohtuullisina kun kauppalasku jakautuu useamman kesken. Minusta ystävien laittamat ruuat myös maistuvat aina paremmilta kuin omat tekeleet. Tänä vuonna vastuullani oli jälkiruoka. Minulle oli heti selvää, että haluan tehdä ”Englannin lakritsi kakun”. Siitä voidaan sitten olla montaa mieltä, miten se sopii muuhun menyyn makunsa puolesta.

28-1-2-2

Kakun ohjeen kolmen maun juustokakku löysin netistä Lunni-leipoo ruoka blogista. Hieman tuunasin tuota ohjetta, koska minulla oli esimerkiksi isompi vuoka ja vadelmat oli hillona ei tuoreina. Kakun koristeluun sain idean Pinterestistä josta kerään ideoita: sisustukseen, pukeutumiseen, ruuanlaittoon, puutarhanhoitoon jne.… Kakku on siis täyttä tavaraa – ei mikään light versio. Pohja on tehty Domino kekseistä ja voista. Kakun raidat ovat: valkosuklaa, tumma suklaa ja vadelma.

Blinit on venäläisen keittiön ikiklassikko. Blinit valmistetaan yleensä tattarijauhosta ja ne ovat paksuja suolaisia lettuja. Jos ei itse halua alkaa paistamaan blinejä saa niitä hyvin varustetuista kaupoista sesonkiaikaan. Sesonki on yleensä lopputalvesta, mutta jotkut aloittavat jo joulusta oman blinikautensa. Blinien kanssa tarjotaan erilaisia herkkuja. Meillä oli pöydässä lisäkkeinä: smetana, punasipuli, tilli, kylmäsavustettulohi, lämminsavulohi, ravunpyrstöjä, mätiä, suolakurkkuja, hunajaa, sitruunaa, saaristolaisleipää ja mätisalaattia.

28-1-7

Lautaselleni kootut herkut. Tällä kertaa blinit olivat aika isoja, joten jaksoin syödä vain 1,5 ja olinkin jo aivan täynnä.

28-1-4

Blinit ja niiden aromikkaat lisukkeet tarjoillaan yleensä herkullisten kuohujuomien kanssa tai jopa aidon sampanjan kera. Myös olutta voi käyttää blinien seurana, sillä sitä voi olla jo blinitaikinassakin. Alkossa on erikseen merkitty blineille sopivia juomia omalla merkinnällä. Kuvassa näkyvä samppanja sopi oikein hyvin kokonaisuuteen.

28-1-5

Juhlaan on ruuan lisäksi on laitettu myös omat hiukset juhlakuntoon. Juhlissa on kiva, että omat vaatteet ovat nätit. Hiukset ja meikki, joita en arkena niin paljon laita tuunataan juhlakuntoon. Eilen tuli herkuteltua ja kakkuakin santsattua. Tänään koittaa arki ja loppuu herkkujen syönti, kunnes koittaa seuraavat juhlat. Kakkua jäi paljonkin yli, mutta loppu kakku viedään maanantaina töihin työkavereiden iloksi tai suruksi. Uskonpa että kakun loput ovat kadonneet jo aamukahvin aikaan pöydästä.

Yksi vastaus artikkeliiin “Mielen hyvinvointia ja nautintoa ravinnosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s