Uunissa kypsennetyt porkkanalastut ovat paljon terveellisempiä kuin perinteiset sipsit. Porkkanoissa on A- ja C- vitamiinin lisäksi myös antioksidantteja. Keväällä ja kesällä porkkanoita kannattaa rouskutella ahkerasti jos haluat kauniin rusketuksen. Edelliseen viitaten liika on aina liikaa porkkanankin syönnissä. Muistan erään työkaverini, joka kesän tullen muuttui usein oranssiksi. Jos lisäät porkkanalastuihin vielä ripauksen suolaa saat herkullisia suolaisenmakeita lastuja.

m
Mandoliinin omistaja ei välttämättä ole muusikko 🙂

Pese ja kuori porkkanat. Pilko porkkanat käyttäen mandoliinia = vihannesleikkuria tai terävää veistä. Käännä porkkana hieman vinottain, niin saat ovaalin muotoisia paloja. Jos palat ovat liian paksuja niin lastuista tulee pehmeitä rouskuvien sijaan. Minun mandoliinissä pystyy tuota terää säätämään asteikolla 1-6. Näissä lastuissa käytin asentoa 1 ja lastut ovat noin 1mm paksuja – lähes läpikuultavia.

p6
Ohuita lastuja mandoliinillä

Tarvitset:

 • 2 isoa tai 3 keskikokoista porkkanaa (näistä saat 1-2 henkilön annoksen)
 • 1/2 teelusikallista oliiviöljyä
 • ripaus merisuolaa tai voit käyttää myös pippurisekoituksia
m2
Ihana ystäväni huolehtii ettei oliiviöljy ja balsamico pääse loppumaan

Laita porkkanakiekot kulhoon ja sekoittele niitä oliiviöljyssä. Ei kannata laittaa yhtään enempää öljyä kuin ohjeessa on. Ylimääräinen öljy ei anna lisää makua vaan se jää ”lillumaan” uunipellille porkkanoiden kypsyessä.

p3

Esilämmitä uuni 160 asteeseen. Asettele porkkanat yhteen kerrokseen leivinpaperille uunipellin päälle. Porkkanat voi asetella vieläkin tiukempaan kuin kuvassa näkyy. Ei haittaa vaikka reunat tässä vaiheessa menevät päällekkäin, sillä porkkanat kutistuvat nopeasti kypsyessään. Kuvassa on yksi iso porkkana viipaloituna, josta tuli pellillinen porkkana kiekkoja.

m1

Porkkanalastut voi maustaa siinä vaiheessa kun sekoittelet niitä oliiviöjyssä tai vasta silloin kun olet jo levittänyt kiekot uunipellille. Suosittelen että maustat kiekot vasta kun ne ovat levitettyinä pellille ja menossa uuniin. Voit laittaa osaan kiekoista ripauksen suolaa ja toisiin vaikka suosikki pippurisekoitustasi. Minun suosikki on ne ihan naturel porkkanat ilman mitään lisämausteita. Näin jokaiseen makuun on jotakin jos syöjiä on useampi.

Käytin porkkanoiden maustamiseen:

 • Bio Argei oliiviöljyä – ystäväni tuo tätä Italiasta
 • Vintage merlot merisuola. Suola on ihanan vaaleanpunaista ja se on marinoitu Merlot-vuosikertaviinissä)
 • Santa Maria – Five peppers sekotusta
 • Ibiza merisuola/sormisuola

p4

Tästä kuvasta näkee kuinka pieniksi porkkanakiekot kutistuu uunissa. Anna kiekkojen olla noin 15-20 min uunissa ja varo etteivät ne pala. Itse laitoin uunin kiertoilmatoiminnolle ja kaksi pellillistä samaan aikaan paistumaan. Vaihdoin uunipeltien paikkaa puolessa välissä kypsennystä, sillä ylempi pelti kypsyy nopeammin.

p2

Kaksi isoa porkkanaa on kutistunut näin pieneen. Nopeasti tuli herkuteltua kaikki sipsit ihan itse ja oli terveellistä sekä hyvää.

4 vastausta artikkeliin “Porkkanasipsit

 1. Menee kyllä kokeiluun nämä sipsit, kuulostaa hyvälle.
  Mun porkkanan syönti määrällä voisin kuvitella herääväni joku aamu kirkkaan oranssisena : )

  Tykkää

  1. Minä söin kaksi jättimäistä porkkanaa hetkessä kun ne on sipseinä. Jos ne kuivattaa hyvin niin säilyvät kyllä muutaman päivän.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s