Kaakao on yksi maailman ravinnerikkaimmista raaka-aineista – todellista superfoodia. Vaikka suklaassa on terveellisiä ainesosia pitää muistaa, että siinä on myös runsaasti energiaa. Suklaan syöminen onkin parasta rajoittaa muutamaan palaan päivässä. Itse valmistettu tumma suklaa on kaikista paras vaihtoehto, mutta jos sitä ei ole saatavilla on tumma luomusuklaa toiseksi terveellisin vaihtoehto.

”Kaakao tuo onnentunteen”ja lisäksi se sisältää paljon elimistölle tärkeitä aineita kuten magnesiumia, sinkkiä ja kuparia. Kaakaossa on serotoniinin esiastetta tryptofaania, joka muuttuu elimistössä serotoniiniksi ja tuo mielihyvän tunteita. Eikä myöskään voi vähätellä suklaan makua, joka suussa sulaessa tuo hyvää mieltä.

Suklaan teko alusta lähtien on helppoa. Kaupoissa myydään valmiita suklaan tekopaketteja, mutta hieman edullisemmin saa herkullista suklaata kun ostaa raaka-aineet erikseen. Itse löysin kaikki ainesosat ihan pienestä lähi K-kaupasta. Lisäksi keräämällä raaka-aineet itse voit vaikuttaa laatuun, eettisyyteen ja alkuperämaahan.

Suklaata pitää tehdä useamman kerran, jotta siitä saa omaan makuunsa sopivaa. Itse tehty suklaa on huomattavasti aromikkaampaa kuin esim. Fazerin sininen. Jos et heti innostu ensimmäisen suklaasi mausta, niin älä luovuta vaan muuta hieman reseptiä.

Suklaan perusainekset

Suklaan ainekset:

2 dl kaakaovoita

1 rkl kookosöljyä

3 rkl hunajaa

1 dl kaakaojauhetta

1/4 tl vanilja-aromia

Tällä kertaa tein tupla-annoksen suklaata eli x 2 nuo yllä olevat ainekset

Omassa suklaassani on luomu kaakaota, mutta ei siis raakakaakaojauhetta. Jos haluaa tehdä raakasuklaata pitää valmistuksessa käyttää tuota kylmäpuristettua kaakaojauhetta.

Itse laitan isoimpaan kattilaani vettä ja liedelle. Kattilan sisään asetan sitten paksun posliinisen kulhon. Vesihauteen lämpötila pidetään 40-45 asteisena. Kaakaovoita sekoitellaan hiljakseen kunnes se on sulanut ja lisätään siihen mukaan  kookosöljy. Kun ainekset ovat sulaneet otetaan kulho pois vesihauteesta. Lisätään seuraavaksi kaakaojauhe ja lopuksi makeutus. Sekoitetaan seos tasaiseksi. Maistele seosta, jotta saat siitä mieleisen makuista. Lisää hunajaa ja vanilja – aromia tarpeen mukaan.

Valmistele astia ennalta valmiiksi. Laita pohjalle leivinpaperia, niin jähmettynyttä suklaata on helpompi käsitellä.

Kaada seos nopeasti leivinpaperin päälle ja koristele suklaa haluamallasi tavalla.

Koristeeksi päälle: Cashew-pähkinöitä, kuivattuja marjoja sekä siitepölyrakeita.

Siitepölyrakeita olen käyttänyt lisäksi myslin ja jogurtin lisäkkeenä. Rakeet käyvät myös pullan koristeluun, kun varoo etteivät ne pala paistamisen aikana.

Suklaa laitetaan pakastimeen 30min ajaksi jähmettymään ja sitten se on valmista nautittavaksi. Voit säilyttää suklaata pakastimessa ja ottaa esille vain tarvittavan määrän kerrallaan.

Lisäksi vielä vinkkinä tuunattua valkosuklaata. Jos et jaksa tehdä suklaata alusta alkaen itse voit kuitenkin tehdä kaupan suklaasta herkullisen näköistä pienellä tuunaamisella. Valkosuklaa ei ole terveellistä, mutta jotkut tykkäävät siitä enemmän kuin tummasta suklaasta.

Pari levyä Pandan valkosuklaata vesihauteeseen sulamaan. Laita leivinpaperi alustan suojaksi. Levitä sulanut suklaa nopeasti leivinpaperin päälle ja koristele se haluamallasi tavalla. Laita pakastimeen hetkeksi jähmettymään.

Kun suklaa on jähmettynyt voit poistaa leivinpaperin.

Ohuet suklaan palaset näyttävät ja maistuvat hyvälle. Voit myös tehdä suklaasta kauniin lahjan ja antaa ystävälle. Hieman sellofaania ympärille ja kaunis nauha -se on siinä.

7 vastausta artikkeliin “Tumma suklaa on terveellinen herkku

 1. Oi miten herkullisen näköisiä suklaita! Täytyy kyllä testailla itsekin tätä ohjetta. Mitenkäs nuo siitepölyrakeet toimii? Ei varmaan tällaiselle allergikolle sovi? :/

  Tykkää

  1. Ehkä tosiaan jätät suosiolla siitepölyrakeet väliin. Suklaan päälle kaikkea mistä tykkää ja plussaa on jos se vielä näyttää kauniilta.

   Tykkää

 2. Hyvän näköistä! Ja varmasti hyvän makuista! Suklaan teko on yllättävän helppoa, vaikka ei uskoisi. Me käytiin Foodin raakasuklaakurssilla ja mieleen jäi miten voi tuunata marjoilla ja muilla. Hieroin vähän silmiäni tuon siitepölyn kohdalla, mutta oli se! En tiennyt, että sitäkin voi syödä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s