Blogini on liikuntaa, muotia ja hyvinvointia, mutta kyllähän hyvä ruoka ja viini ehdottomasti lasketaan hyvinvointiin – eikö vain?

Maanantaina oli kiva lähteä työpäivän jälkeen Vinoteekkiin Katajanokalle maistelemaan pääsiäisen viinejä. Vinoteekin viinikellarin vanhassa osassa on noin 140 viinikaappia.  ”Normaali” kaapit, ovat noin 200-240 pullon vetoisia. Vinoteekki Oy on perinteinen viinikellari osakeyhtiö Helsingin Katajanokalla. Runsaan 15 vuoden toiminta-aikanaan siitä on kehittynyt eräs maamme arvostetuimmista viinikellareista. Oman ”viinikaappiosakkeen” voi ostaa noin 3500€:lla.

Vinoteekki

Jukka Kornilow nyk. Vipasuo Helsingin Munskänkarnasta maistatti meille Vinoteekissä pääsiäisen viinejä ja kertoi maisteltavien viinien historiasta. Jukka on viinikouluttaja ja hän on ollut useita kertoja valitsemassa vuoden viinejä sekä Suomen MM- joukkueessa viinin sokkomaistamisessa. Kaiken tämän lisäksi Jukka on hyvä ystäväni jo vuosien takaa ja järjestänyt myös kotonani viininmaistajaiset.

Pääruoan lisäksi myös makealla herkuttelu on olennainen osa pääsiäistä. Monet juhlaan kuuluvat perinnejälkiruoat kuten mämmi, pasha ja muut rahkasta valmistetut jälkiruoat ovat tuttuja näkyjä pääsiäispöydässä. Yhteinen aika mahdollistaa pitkän kaavan mukaan nautitun pääsiäisaterian, joka on hauskin valmistaa koko perheen voimin. Lapset voivat vastata suklaamunien valinnasta ja vanhempi juhlaväki mehukkaan lampaan kypsennyksestä.

Lammasresepti vaikuttaa viinin valintaan

Pääsiäisen ykkösherkku on hartaasti kypsytetty lammas. Lammasviinin valintaan vaikuttavat käytettävä lihan osa ja valmistustapa. Myös käytetyt mausteet sanelevat, mitä aromeja juomasta tulee löytyä. Perussääntönä on, että lammas kaipaa kaverikseen runsasmakuisen punaviinin.

Ensin tutustuimme kaikkiin viineihin ilman ruokaa. Ruokana meillä oli myöhemmin: herkullista lammasta, minttuhyytelöä, täytettyjä pikkupaprikoita, valtavia hillosipuleita, oliiveita, tzatzikia ja mintun makuinen herkullinen couscous (jossa oli joukossa persiljaa, pähkinöitä ja rusinoita)

Illan aloitimme Cavalla. Jaume Serra Cava Brut on halpa ja harmiton Cava. 90% rypäleestä tulee Katalonian alueelta Espanjasta. Alue on vanhaa merenpohjaa.

Illan maisteltavat punaviinit kuvassa. Teemana oli että punaviini sopii hyvin lampaan kanssa. Maistelimme kuvan viinit vasemmalta oikealle.

 1. Catena Malbec 2014

 2. Coppola Diamond Collection Zinfandel 2014

 3. Weemala Shiraz Viognier 2014

 4. Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets 2014

 5. Femar Vini Gran Appasso 2015

Maistelua helpottaa alusta, jossa viinit ovat numeroituna järjestyksessä ja voit samalla tehdä muistiinpanoja edessä olevaan taulukkoon jokaisen viinin kohdalle (tällainen alusta on helppo tehdä kotiinkin jos haluaa maistella ystävien kesken). Tutkitaan viinistä: ulkonäkö, tuoksu, maku ja kokonaisuus. Kallistetaan lasia valkoista alustaa vasten, jotta voidaan todeta että viini on kunnossa (viini ei saa olla sameaa eikä siellä saa kellua mitään ylimääräistä). Haistetaan viinin tuoksua – pyöritetään lasia ja haistetaan uudestaan. Otetaan viiniä suuhun: pyöritellään, purskutellaan ja otetaan ilmaa suuhun. Viinin voi nielaista tai sylkeä pois. Ei vaikuta maisteluun onko viini nielty vai syljetty pois muuten kuin, että voi olla humalassa jos kaiken juo mitä eteen on kaadettu.

Seuraavaksi maistelukierros ruuan kanssa. Monen viinin maku on aivan erilainen kun yhdistää sen viiniin. Viini ei saa olla liian ”pliisu” suhteessa ruokaan, mutta ei myöskään liian voimakasta. Seuraavaksi omat kommentit maistelluista viineistä, jotka perustuvat omiin fiiliksiin jokaisen viinin kohdalla.

 1. Viini tulee Argentiinasta. Rypäle on Malbec ja se kerätään neljältä eri viinitarhalta. Yhteenvetona: voimakas tuoksu, mustikkaa, karpaloa, tanniineja, hedelmä korostuu ohi tammen ja viinin maku oli tuoksua miedompi. Viiniä on kypsytetty tammitynnyrissä 12-14kk. Itse kaipaan vielä voimakkaampaa ja täyteläisempää viiniä lampaalle.
 2. Viini tulee Kaliforniasta ”julkkistilalta”. Coppolan tilalla ihan oikeasti yritetään tehdä hyvää viiniä. Viinin rypäleet (Zinfandel + 28% Petit Verdot) tulevat kahdelta eri tilalta. Viini on hapokas mutta helposti lähestyttävä ja siitä voi maistaa: lakritsia, kypsiä marjoja ja luumua.  Tuoksu on ihanan voimakas, mutta maku on minulle liian mieto.
 3. Viini tulee Australiasta. Rypäle Shiraz 97% ja Viognier 3%. Viinistä 75% pidetään ranskalaisissa ja unkarilaisissa tammitynnyreissä ja 25% terästankeissa. Aika uusi tuottaja ja viiniä tehdään teknologia edellä. Minusta viini oli mieto, hyvin sulkeutunut ja ei tuoksunut juuri miltään. Makuna voisin kuvailla: kirsikka, mustapippuri ja pöly/tunkkainen (ei taida kuulua viinitermeihin). En pitänyt tästä viinistä.
 4. Viini tulee Ranskasta Rhone alueelta. Rypäleenä on Syrah. Tilalla pyritään viljelemään ilman kemikaaleja. Eivät kuitenkaan ole hakeneet luonnonmukaisesta viljelystä merkintöjä, koska se myös rajoittaa viinintuottamista. Periaatteena on että luonnonmukaisesti hoidettu viinitarha voi hyvin ja tuottaa myös hyvää viiniä. Viini on kypsytetty teräs- ja betonitynnyreissä. Makuna: hapokkuutta, tanniinia ja marjaa. Ihan ok viini, mutta ei oma suosikki.
 5. Viini tulee Italiasta. Tässä on tehty viiniä mitä ihmiset haluaa. Viini on vuoden 2017 punaviini sokkotestissä ja ihan aiheesta – ehdottomasti paras näistä kaikista. Viininvalmistuksessa on käytetty apassimento menetelmää, jossa viini valmistetaan kuivatuista rypäleistä. Viini on täyteläinen ja siinä on sokeria 15g, mutta se ei kuitenkaan tunnu liiallisena makeutena. Maku on: kypsä, pehmeä, hapokas, herukkaa, mustikkaa ja ”ylikypsiä hedelmiä”.
Vuoden 2017 punaviini

Kiistaton ykkössija meni Italiaan ja Gran Appassolle

Jälkiruokaviini Norton Sauvignon Blanc Cosecha Tardia 2015 tuli Chilestä. Viinin käyminen keskeytetään jäähdyttämällä, jolloin viiniin jää vielä runsaasti makeutta. Pelkästään nautittuna viini tuntuu melkoisen makealta, mutta makean jälkiruuan kanssa maku oli erittäin hyvä. Tämä viini sopisi hyvin yhteen myös suolaisten juustojen kanssa.

Jälkiruuaksi oli mango-passion pannacotta ja sen päällä valkosuklaata. Aivan hurmaava makuyhdistelmä.

Vinkkejä pääsiäisaterian järjestämiseen:

 • Lammas kannattaa ostaa tarpeeksi ajoissa. Pääsiäisenä parhaat lampaan osat saattavat loppua joistakin paikoista hyvinkin nopeasti. Kauppahallin lihamestarilta löydät herkullisimmat lihavaihtoehdot.
 • Pasha ja mämmi jakavat usein mielipiteitä, joten varaa vieraille myös turvallisia suklaamunia. Tavalliset munat voi helposti tuunata täyttämällä ne erilaisilla kreemeillä.
 • Suklaamunien piilotuksesta saat hauskan ohjelmanumeron perheen pienimmille ja muille leikkimielisille.
 • Keitä kananmunia maalausta varten. Värikkäät ja persoonalliset pääsiäismunat ovat hauska koriste juhlapöydässä.
 • Keltainen on pääsiäisen väri. Narsissit ja tulppaanit ovat kauniita pääsiäisen pöydässä.

Hyvää pääsiäistä

2 vastausta artikkeliin “Pääsiäisviinit viinitasting, Vinoteekki

 1. Hieno, herkullinen ja mielenkiintoinen bloggaus! Tuli ihan nälkä ja jano fillarilenkin taukopaikalla. Seuraavassa pysähdyksessä pitänee nauttia bocadillo mutta tässä vaiheessa ilman punaviiniä;)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s