Tällä kertaa kokeilussa värikkäät kasvispiirakat. Tästä reseptistä voi tehdä version jossa on yksi iso piirakka tai useampi pieni.

Ainekset:

  • 1 pkt. lehtitaikinaa tai suolaista piirakkataikinaa valmiina pakasteesta
  • noin 6 kpl porkkanoita riippuen vähän niiden koosta
  • 1 iso kesäkurpitsa (myös munakoiso sopii tähän hyvin)
  • 150g juustoraastetta (oman maun mukaista juustoa)
  • 1 kreikkalainen yogurtti 170g (voit laittaa hieman enemmänkin)
  • 50g raastettua parmesanjuustoa piirakoiden päälle
  • suolaa, pippuria ja tinjamia
  • 1 kananmuna

Piirakasta saa kauniimman kun käyttää siihen eri värisiä porkkanoita. Monet kaupat esim. Lidl ja Sokos myyvät tällaisia porkkanalajitelma pusseja, joissa on kolmen eri värisiä porkkanoita. Nuo lilat porkkanat on erittäin värjääviä. Jos sinulla on keittiössä pintoja joita pitää varoa esim. valkoiset kivitasot, niin ole varovainen ettei tule jälkiä jotka eivät lähde pois.

Siivuta mandoliinilla eli vihannesleikkurilla kasvikset ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa. Käytä apuna pidikettä johon asetat porkkanan ettet siivuta omia sormiasi. Siivujen tulee olla ohuita, jotta ne kypsyvät uunissa nopeammin. Ohuet siivut on myös helpompi taivuttaa kauniisti piirakkavuokaan. Paksut porkkanasiivut vain napsahtavat poikki taivutettaessa.

Minulla on pieniä sydämen muotoisia irtopohjavuokia ja ne ovat tähän leivontaan erittäin hyviä.

Tässä vielä osa raaka-aineista kuvattuina. Käytin suolana punaviinillä maustettua merisuolaa ja juustona oli valmis Gouda raaste. Parmesaanin tykkään raastaa suoraan palasta. Lisäksi parmesan säilyy paremmin palana kuin valmiina juustoraasteena.

Kaikki ainekset paitsi parmesanjuusto sekoitetaan kulhossa keskenään sekaisin.

Kaulitse voitaikinalevyt ohueksi. Vuoraa vuoka taikinalla. Kasviksista erittyy nestettä kun ne kypsyvät uunissa, joten vuokien tulee kestää nestettä. On ikävää jos mehut valuu piirakasta pitkin uunin pohjaa kypsyessä. On kokemusta että käry on kamala ja siivoaminen ikävää 😦

Laita vuoan pohjalle juustoseosta ja aloita taittelemaan kasviksia kauniisti vuokaan. Käytä eri värisiä kasviksia vuorotellen, niin lopputulos on näyttävämpi. Jos teet piirakan yhteen isoon vuokaan, niin pyörittele kasvikset kauniiksi ruusukkeiksi.

Tässäpä minun piirakkani menossa uuniin. Näissä saa käyttää mielikuvitusta. Osaan piirakoista tein taikinasta kuoren päälle ja yhdestä leikkasin reunat hapsuille. Juustoseosta valutetaan lusikalla kasvisten väliin. Jos tuntuu että ohuet porkkanasiivut eivät oikein kunnolla taivu, niin voit hieman esikypsentää niitä pienessä vesitilkassa mikroaaltouunissa tai kattilassa. Kypsentäminen hieman pilaa noiden kirkkaiden porkkanoiden upeaa väriä. Itse esikypsensin porkkana suikaleet kattilassa. Voitelin piirakoiden pinnan kananmunalla ennen parmesan raasteen laittoa.

Lopuksi vielä parmesan raastetta päälle 🙂 Kypsennä uunissa 170 C noin 40 min. Suojaa pinta aluksi esim kevyesti foliolla ettei se pala. Foliota ei kannata laittaa kovin tiiviisti, jotta liika neste haihtuu piirakoista paistamisen aikana. Ota vasta lopuksi folio pois piirakoiden päältä, jotta ne ruskistuvat kauniisti.

Valmis ateria: hunajamelonia ja korianteria, lisäkkeenä kasvispiirakoille avocadosta tehtyjä ranskalaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s