Rapujuhlat ovat railakkaat jäähyväiset kesälle, tosin tänä vuonna Suomessa kesä taisi jäädä väliin. Maistuva rapujuhlamenu, kaunis kattaus, rapujuhlien laulut sekä hyvä seura kruunaavat juhlan.

Perinteisen rapukattauksen värit ovat punainen ja valkoinen. Rapujen kuoriminen on sotkuista hommaa, joten ruokailijoille on hyvä varata rapukauluri tai iso lautasliina jolla voi suojata vaatteitaan. Pöytään voi jokaiselle laittaa oman sormien huuhtelu kulhon tai runsaasti talouspaperia käsien siivoamiseen. Rapuveitset helpottavat kuorimista, mutta tänä vuonna ne olivat hukassa.

Olimme ystävillämme rapujuhlissa ja ne pidettiin nyyttärityylillä. Jokainen toi ja teki jotain ruuista. Nyyttärityylillä pidetyt juhlat ovat kivoja, koska pääsee syömään toisten tekemiä herkullisia ruokia. Toisaalta myös kustannukset pysyvät kohtuullisina, kun ruuat ja juomat jaetaan useamman osallistujan kesken. Tulee myös hyvin erilaisia juomia kun ostajia on ollut useampi.

Tervetuliaismaljat oli kuohuvaa. Aiemmin snapsit olivat rapujuhlien virallinen juoma. Käyttäytyminen on nykyään kuitenkin muuttunut niin, että hyvä äyriäisille sopiva valkoviini voi olla myös ainoa rapujuhlien alkoholijuoma. Meillä oli juhlissa tarjolla koko juomakirjo: kuohuviiniä, valkoviiniä ja snapseja.

Jos ravut ovat pääruokana, niin voi aloittaa esimerkiksi alkukeitolla. Tällä kertaa alkukeittona oli ystäväni äidin reseptin mukaan kasviskeittoa. Keitosta tuli kuulemma tällä kertaa rakeisempaa kuin yleensä, sillä sauvasekotin oli hajonnut kesken soseutuksen. Oikeastaan olikin ihan hyvä, että maukas keitto jäi hieman ”rakeiseksi”, sillä pienet kasviksen palaset olivat oikein hyviä keitossa. Keiton kanssa oli siemennäkkäriä.

Rapujen kanssa oli perinteisesti tarjolla paahtoleipää, tillisilppua ja majoneesia. Lisäksi pöydässä oli lohta ja erilaisia vegaanisia tahnoja jotka näkyvät kuvassa. Eli vanhaan ja perinteiseen on kiva sekoittaa jotain uutta mukaan. Tahnat olivat todella herkullisia ja minä lisäsin niitä jopa keitonkin sekaan.

Rapulaulut ovat rapujuhlien olennainen osa. Uuden laulun aika on aina ennen pientä ryyppyä. Sävel on rapujuhlissa vain sivuseikka. Taisipa jossain vaiheessa iltaa tuo laulu kuulua naapuriin asti? Laulaminen yhdessä on oikein hauskaa ja sitä pitäisi oikeastaan harrastaa useammin kuin kerran vuodessa rapujuhlissa.

Rapujuhliin voi liittyä erilaisia rituaaleja. Perinteisesti pöytään sytytetään kynttilät, jonka jälkeen vieraat istuutuvat paikoilleen. Juhlan kunniavieraat eli ravut nostetaan pöytään viimeisenä. Ruokailu alkaa, kun isäntä ja emäntä valitsevat ravun vierustoverilleen. Myös tapa, jossa miehet tarjoavat ensimmäisen ravun daamilleen on käytössä.

Jälkkärinä oli tekemääni ”pusuraitakakkua” josta kirjoitin reseptin blogiini viimeviikolla. Jälkiruuan kanssa vielä kilisteltiin kuohuvaa. Ensi vuonna rapujuhlat ovatkin meidän uudessa kodissa ja siitä lähti ystäville kutsu jo hyvissä ajoin – eli näiden rapujuhlien yhteydessä.

Sitten piti vielä käydä Zarassa rapujuhlien kunniaksi ostamassa uusi mekko. Naisellahan ei voi olla koskaan liikaa mekkoja – eikö vain? Ihastuin tähän aasialaiseen tyyliin leikattuun mekkoon ja kaiken lisäksi se on erittäin mukava päällä.

Juhlat olivat ihanat ja ensi vuotta odotellessa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s