Mistä muodostuu kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveellinen elämä? Tämä kysymys on vaikea määritellä ja jokaiselle se varmaan tarkoittaa hieman erilaisia asioita. Me ihmiset olemme kovin erilaisia ja siihen, että voi hyvin ei ole yhtä oikeaa reseptiä. Mielestäni jokaisen tuleekin rakentaa oma elämänsä niin kuin itse onnellisuuden ja terveyden kokee. Terveellinen elämä ja hyvinvointi on juuri sinunlaistasi ja onnellista elämää – sellaista josta sinä nautit ja koet olosi hyväksi. Minulla ei ole tarkoitustakaan antaa neuvoja siihen miten luoda terveellinen elämä, mutta voin kertoa sinulle mikä tekee minut hyvinvoivaksi ja onnelliseksi.

Terveellinen ja monipuolinen ravinto

Kun syön hyvin niin voin paremmin. Oma ruokavalio on kasvis ja kala painotteinen sekaruokavalio. Tykkään kasviskeitoista, salaateista ja muista aika simppeleistä ruuista. Työpäivän aikana syön työpaikan henkilöstöruokalassa ja sielläkin on melko helppo koota mieleisensä kokonaisuus kolmesta eri lämpimästä vaihtoehdosta ja salaattipöydästä. Arkisin syön aika yksinkertaisesti sekä terveellisesti, mutta viikonloppuisin tulee enemmän herkuteltua varsinkin jos tulossa on vieraita tai menemme jonnekin kylään. En myöskään vierasta lihaa ja ravintolassa lautaselle usein valikoituukin kunnon pihvi. Makkaroista ja leikkeleistä en oikein välitä, mutta kyllä kesällä tulee muutama grillimakkarakin syötyä.

Joitakin isompia muutoksia tein ruokavaliooni noin viisi vuotta sitten. Syynä ruokavalion muutokseeni oli että vanheneminen alkoi kerryttää painoa ja huomasin, etten voi enää syödä ihan mitä vaan ja annoskokojakin oli syytä hieman tarkkailla. Hyvä päätös oli lopettaa kokonaan pikaruuan syöminen ja en käy Hesburgerissa tai vastaavissa paikoissa kuin korkeintaan kesällä hakemassa pehmisjäätelön. Karkin syömisen olen myöskin jättänyt pois eikä oikeastaan ole karkkia tehnyt mieli lainkaan. Jouluksi olen ostanut itselleni pienen konvehtirasian jossa on noin kuusi konvehtia ja se on riittänyt koko vuoden namihimoon – jota ei kylläkään enää ole. Alkoholin käyttöni on aina ollut kohtuullista, mutta tänä syksynä kypsyin ajatukseen että minusta tulee absolutisti. Alkoholin käytön lopettaminen liittyy oikeastaan siihen, että saan siitä kauhean migreenin seuraavana päivänä.

Ruokavalioni on aika salliva enkä halua punnita ruokiani tai kulkea eväät mukana kaupungilla. Haluan myös juhlissa nauttia ruuasta tuntematta huonoa omaatuntoa. Ruokailu on minulle sosiaalinen tilanne myös työpaikalla ja siinä ruokailun ohessa vaihdamme kuulumisia kollegoiden kanssa. Nykyään tuntuu siltä että ruokaan suhtautuminen on liiankin vakavaa. Toisaalta täytyy muistaa että ruokatuotannon ohella myös laihduttaminen on valtava bisnes ja ruuan terveellisyydestä puhuminen tuntuu olevan aina muotia. Ruokaan, laihduttamiseen ja terveellisyyteen liittyviin artikkeleihin sekä tuotteisiin kannattaa mielestäni suhtautua kriittisellä mutta positiivisella asenteella.

Riittävä liikunta

Liikun säännöllisesti ja oikeastaan aika tavoitteellisesti vaikka en sitä ehkä aina kehtaa myöntää. Minulla on myös tulevaisuudenhaaveita joita haluan liikunnallisesti toteuttaa. Erilaiset jalkojen rasitusvammat ovat toisaalta saaneet minut vähän varovaiseksi sen suhteen pystynkö osallistumaan haluamaani urheilutapahtumaan. Ensi kesälle on sitten suurempia haaveita juoksun sekä pyöräilyn suhteen ja nyt talvi rakennetaan hyvää pohjakuntoa.

Yleiskuntoni on hyvä ja ylläpidän sitä: juoksemalla, pyöräilemällä ja kuntosaliharjoittelulla. Suunnittelen aina edellisellä viikolla jo seuraavan viikon liikuntakalenterini. Työn, yksityiselämän ja liikunnan yhdistäminen onnistuu kun kalenteriin varaa aikaa omille liikuntahetkille. Tällä hetkellä viikossa on viisi treenipäivää ja kaksi lepoa. Odotan kovasti että etelä-Suomeenkin tulisi tänä talvena lunta, jotta pääsisin Paloheinän laduille murtomaahiihtämään.

Uni ja lepo

Täytyy olla onnellinen kun itsellä on hyvät unenlahjat. Nukun normaalisti 8-9 tuntia yössä ja nukahdan helposti. Minulla on aika selkeä unirytmi ja siihen hyvin paljolti vaikuttaa se että työaikani on säännöllinen. Tutkitusti liian vähäinen nukkuminen huonontaa keskittymistä sekä aiheuttaa mielialan ja vireen laskua. Nukkumisesta en tingi ja viikonloppuna on niin ylellistä nukkua päiväunet.

Elämästään viettää paljon aikaa sängyssä ja niinpä 2018 keväällä on edessä uuden ihanan sängyn osto kun pääsen muuttamaan uuteen nyt tällä hetkellä rakenteilla olevaan kotiin. Pehmeä vuode, painava ja paksu täkki, muotoiltu tyyny esim. Tempur ja raikkaat lakanat – kyllä niillä hyvä uni tulee.

Onnellinen ja positiivinen asenne

Kesäaamu mökillä

Tämän kohdan eteen olen joutunut tekemään aika paljon työtä. Joskus kun tulee vastoinkäymisiä, niin pyrin suhteuttamaan niitä ympärilläni ja maailmalla tapahtuviin asioihin. Kun omia asioitaan suhteuttaa ympäristön tapahtumiin monesti huomaa ettei se oma juttu nyt niin ihmeellinen katastrofi ollutkaan. Pyrin myös elämään hetkessä ja nauttimaan arjesta. Lisäksi pyrin antamaan positiivista palautetta muille, koska sillä tavoin voi jakaa hyvää mieltä muillekin. Kokeile sinäkin antaa töissä ja kotona positiivista palautetta pienistäkin asioista. Huomaat kuinka mahtava keino se on jakaa hyvää mieltä muille. Pitää myös olla itselleen ”armollinen” ja olen oppinut aika hyvin sietämään omia vajavaisuuksiani. Kun ei itsekkään ole täydellinen, niin ei sitä voi eikä pidäkkään vaatia muiltakaan. Onnellisuus lähtee itsestä eikä siitä, että olettaa jonkun muun ihmisen tekevän sinut onnelliseksi. Lisäksi itseään on helpompi muuttaa kuin toista.

22.10.2017 oli Helsingin Sanomissa hyvä kirjoitus onnellisuuden liiallisesta korostamisesta. Jutun punainen lanka oli, että ollakseen onnellinen pitää tuntea myös negatiivisia tunteita kuten surua ja pettymystä. Toisaalta liiallinen onnellisuuden tavoittelu voi aiheuttaa ihmisissä: masennusta, yksinäisyyden tunnetta ja negatiivisia tuntemuksia.

Elämän intohimot ja oma aika

Mökkitie ja mökkipyörä

Olen hyvin tyytyväinen nykyiseen elämänvaiheeseeni. Minulla on nyt enemmän omaa-aikaa kun arjen pyörittäminen ei vie enää niin paljon energiaa kuin lasten vielä ollessa pieniä. Liikunta on paljolti täyttänyt vapaa-aikaani ja sen myötä on tullut myös uusia ystäviä. Olen lisäksi kokeillut uusia lajeja kuten seinäkiipeilyä ennakkoluulottomasti. Onhan tämä blogin kirjoittaminen myös sellainen ”oma juttu”, jolle ei ruuhkavuosina olisi ollut aikaa. Elämässä pitää olla niitä ”omia juttuja” jotta pysyy vireänä ja uteliaana myös vanhetessa.

Perhe ja ystävät

Oma perhe-elämä on seesteistä  ja kotiin on aina mukava tulla. Perhe luo kodin ja nuo kaksi edellä mainittua ovat minulle se tukisatama jossa on hyvä olla.

Minulla on muutama sydänystävä. Tuttuja jotka koen ystävikseni sitten enemmän, mutta heidän kanssaan ei olla niin läheisiä. Sydänystäviin sitoudutaan, heille uskoudutaan ja ystävyys koetaan vapaaehtoisena, tasa-arvoisena ja molemminpuolisena. Ystävyyteen liittyy vastavuoroisuutta ja toisesta huolehtimista. Samanikäiset ystävät ovat eräänlaista vertaistukea omassa elämänvaiheessa. Minulla on myös huomattavasti itseäni nuorempia sekä paljon vanhempia ystäviä. Eri-ikäisten ystävien seura taas auttaa näkemään maailmaa eri elämänvaiheiden kautta.

Työ

Työ ei ole irrallinen osa ihmisen elämää vaan merkittävä osa valveillaoloajastamme menee töissä. Työ luo elämään tietynlaisen rytmin. Itse viihdyn hyvin työssäni ja koen sen merkitykselliseksi. Jokaisella on niitä huonojakin päiviä, mutta enimmäkseen työni on antoisaa ja saan kehittää asioita jotka koen tärkeiksi. Olen joskus leikitellyt ajatuksella, että jos voittaisi Lotossa niin lopettaisiko työnteon – en ole ihan varma miten toimisin jos näin joku päivä kävisi 🙂

 

Lisää ajatuksia ja artikkeleita voit lukea sivustolta Terveellinen Elämä

 

 

 

 

 

16 vastausta artikkeliin “Mistä kokonaisvaltainen hyvinvointi todella koostuu?

 1. Tämä oli kiva lukea, kiitos Sari! Kyllä myös näytät ja kuulostat siltä, kuin miten tässä kirjoitat, eli hyvältä ja tasapainoiselta. Vanhenemisessa on se hyvä puoli, että on jo jotain ehtinyt oppia elämästä, mm. keinoja miten saavuttaa mielekkyyttä siihen. Ja aina on uusi päivä, jos tänään menee vähän pyllylleen!

  Tykkää

  1. Kiitos Lea❤️. Ei tämä vanheneminen ole yhtään hassumpaa. En pahemmin stressaa asioista ja pikku mokatkin ei ihmeemmin harmita. Vanheneminen on tuonut ainakin minulle levollisuutta.

   Tykkää

 2. Minun omaan hyvinvointiin kuuluu myös aivojen hoitaminen ja tehokkain tapa hoitaa niitä on käsityöt tai lehtien ristikot. Tosin minä tarvitsen ne kädentaidot taiteellisena ihmisenä.

  Tykkää

  1. Hyvä esimerkki Nelli siitä kuinka erilaiset asiat tekevät meitä onnellisiksi. Minä olen aivan surkea käsitöissä sekä ristikoiden tekemisessä. Aivoja tulee tosin käytettyä töissä todella ahkerasti, sillä työni on jatkuvaa uuden oppimista ja tiedon etsimistä.

   Tykkää

 3. Hyvä teksti! Allekirjoitan nämä kaikki! Hyvää elämää kohti tässä ollaan pyrkimässä. Oma aika ja hyvä uni on sellaisia, joihin ei pikkulapsiarjessa aina itse vaikuttaa, ja se kyllä näkyy omassa hyvinvoinnissa.

  Kivaa sunnuntaita!

  Tykkää

  1. Muistan kun lapset olivat pieniä niin kyllä arki meni välillä ihan sumussa ja vähillä unilla. Nyt kun lapset on isoja taidan nukkua noita univelkoja takaisin ja nautin omasta ajasta.

   Mukavaa sunnuntaita sinulle.

   Tykkää

 4. Heippa Sari, eksyin blogiisi suklaakupin voimalla 😂😂 hienoa blogia pidät jossa paljon asiallista tekstiä ja ajatuksia. Tsemppiä sinne treeneihin ja Suomen syksyyn. Terkut Argentiinasta😊

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s