Aloitin syksyllä 2018 säännöllisen ja ohjatun core-treenin. Harjoitukset ovat kaksi kertaa viikossa ja kerralla treenataan 30 min setti. Itsellä tuo 30 min on se maksimi mitä edes jaksan corea tehokkaasti tehdä, joten aika on sopiva tähän treeniin. Ohjelma muuttuu tietyin välein, jotta treeniin tulee vaihtelua. Tällä hetkellä teen ohjelmaa, joka vaikeutuu kevättä kohden vaikka perusliikesarjat ovat samat.

Vahvat keskivartalon lihakset ovat kaiken liikkeen perusta ja samalla ne parantavat tasapainoa sekä ryhtiä. Keskivartalon lihakset lihaset ovat pintaa syvemmällä. Jos tekee pelkkiä suoria vatsalihaksia, niin paljon muita coreen vaikuttavia lihaksia jää treenamatta. Treenissä onkin tärkeää vahvistaa monipuolisesti koko keskivartalon ”lihaskorsetin” eli ydintuen muodostavia: vatsan, alaselän ja lantion lihaksia. Jos haluaa pömppövatsan kuriin niin pitää keskittyä koko coreen. Kun keskivartalon korsetti on treenattu kuntoon tulee liikkeistäkin täsmällisempiä. Napakka tuki keskivartalon alueelta parantaa tasapainoa sekä kehon ja lantion asentoa. Kuormitus treenissä sekä arjessa kohdentuu oikein ja vähentää rasitusta sekä vammoja.

Coreliikkeissä tärkeintä on liikkeiden monipuolisuus ja laatu. Vatsatreenaajan yleisimmät virheet ovat: liikaa toistoja, liian hutiloiden ja liian yksipuolisesti. Nämä ohjatut tunnit missä käyn ovat mielestäni monipuolisesti ja hyvin rakennettuja kokonaisuuksia. Lisäksi ryhmäpaine auttaa yrittämään vaikka ei jaksaisi enää yhtään pysyä jossain asennossa tai liikesarjojen viimeiset tekisi mieli jättää tekemättä. Tunnin aikana käytäviä liikesarjoja on rakennettu seuraavista liikkeistä: askelkyykky, meritähti (tasapaino), lankku (suora, sivu ja näistä vielä eri variaatioita), boxi-asento, lantionnostot, vatsarutistukset ja kiertoliikkeet. Tunnilla käytetään mattoa ja sen lisäksi suosituksena on 5 kg ja 10 kg levypainot. Eli ihan varmasti kovinkin treenaaja saa itselleen sopivan tunnin kun lisää painoja tai tekee liikkeestä sen vaativimman version.

Itse olen ilahtunut edistymisestäni. Muutamassa kuukaudessa olen huomannut, että ryhtini on parempi ja vatsakin pysyy piukkana arjessa. Yleensä olen ennen tätä core-harjoitusta käynyt kevyesti juoksemassa peruskestävyystasolla matolla 30 -45 min. Juoksutreenin jälkeen on hyvä hiki päällä aloittaa keskivartalon treenaaminen. Treenin jälkeen on välillä pakaratkin todella arat kun on tehnyt lantionnostoja matolla ja vatsan päällä on 10 kg levypaino. Selkeästi myös huomaan, että minullahan on niitä syviäkin lihaksia kun tunnen niiden kipeytyneen treenistä. No nämä ovat tervettä kipua kun joitakin unholaan jääneitä lihaksia herätellään toimintaan.

Juoksumatolla hikoilun ja sen jälkeisen core-treenin jälkeen on sauna ihanan rentouttava taivas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s