Kultaisen Kolmion kierroksella pääsee ihailemaan Islannin kuuluisimpia luonnonihmeitä. Tällä reitillä sijaitsevat: Geysirin kuumien lähteiden alue, Gullfossin mahtava vesiputous ja Thingvellirin luonnonpuisto.

Geotermisellä kuumien lähteiden alueella on Islannin aktiivisin geysir Strokkur. Valitettavasti en pysty lisäämään videotani geysiristä tähän postaukseen, sillä blogini ei salli videoiden lisäämistä. Geysir suihkuttaa kuumaa vettä ja höyryä noin 4-8 min välein jopa 20 metrin korkeuteen. Olin kännykkäni kanssa valmiudessa ottamassa videota kun seuraava purkaus tapahtuisi. Geysir elääkin ihan ”omaa rytmiänsä”, sillä purkausten välit ovat epäsäänölliset ja vesikin suihkuaa ihan minne sattuu. Minä olinkin sitten kännykkäni kanssa valmiudessa juuri siellä ”väärässä suunnassa”, sillä geysir suihkutti lämmintä vettä päälleni. Onneksi kännykkäni ja vaatteeni ovat vedenkestäviä, koska vettä tuli ihan reilusti päälle. No harvemmin sitä tulee hiuksia kasteltua geysir-vedellä 🙂

Geysirissä oleva vesi on ylikuumentunut 23 metrin syvyydessä noin 120 asteen lämpötilaan. Vesi ei pääse kiehumaan, koska yläpuolella olevan veden paine estää sen. Kun tämä vesi on noussut 16 metrin syvyyteen, osa vedestä pääsee kiehumaan ja laukaisee ketjureaktion. Paineen lasku sallii sen, että yhä enemmän vettä alkaa kiehua muuttuen välittömästi höyryksi, joka nostaa kiehumattoman veden ylös kanavassa. Kun tämä tapahtuu lähellä purkausaukkoa niin vettä ja höyryä purkautuu ylös geysirinä.

Alueella oli useita varoituksia, että vesi on kuumaa. Maa höyryää kun 80-100 asteinen vesi virtaa näissä luonnon muovaamissa altaissa ja puroissa. Alueella oli myös kiehuvia muta-altaita, joista tuli mieleen perunakattila joka kuplii ja pulputtaa.

Näitä kauniita altaita oli alueella useita. Islannissa on mielestäni erittäin kaunis valo.

Matka jatkui Gullfossin ”kultaiselle putoukselle”, joka on yksi Islannin mahtavimmista putouksista. Putous sijaitsee Hvitajoen mutkassa etelä-Islannissa lähellä Langjökullin jäätikköä. Putous muodostuu kahdesta erillisestä putouksesta, jotka ovat toistensa päällä. Ylempi putoksista on 11 metriä ja alempi 21 metriä. Yhteensä Gullfoss on siis 32 metriä korkea vesiputous, joka syöksee vuodenajasta riippuen joko talvisen 80 kuutiometriä vettä sekunnissa, tai kesäisen 140 kuutiometriä sekunnissa.

Alun perin tästä upeasta paikasta suunniteltiin vesivoimalaa sähköntuottamiseen, mutta rohkeiden ihmisten toimesta se kuitenkin jätettiin luonnonkauniiksi nähtävyydeksi tulevillekin sukupolville ihailtavaksi.

Polut vesiputouksen lähellä kuten muuallakin Islannissa ovat mustia. Polkujen tekemiseen on käytetty mustaa vulkaanista hiekkaa. Alue on tuttu monista musiikkivideoista sekä muista taiteellisista yhteyksistä.

Päivän päätteeksi kävimme Thingvellirin luonnonpuistossa, jota kutsutaan myös nimellä Pingvellir. Puisto sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohdassa. Alueella on upea hautavajoama, joka on muodostunut kahden mannerlaatan ajautuessa hitaasti erilleen toisistaan. Alueella on merkittävä rooli Islannin historiassa yhtenä maailman vanhimman parlamentin syntypaikkana, joka perustettiin 930 jkr. Tästä syystä kohde on listattu UNESCO:n mailmanperintökohteeksi. Alueella voi retkeillä, ratsastaa, kalastaa ja laitesukeltaa mannerlaattojen välissä.

Tässä luonnonpuistossa on kuvattu Game of Thrones sarjaa. Puisto tarjoaa hyvän esimerkin siitä, mikä tekee Islannista niin erikoisen ja mieleenpainuvan. Tuliperäinen maa, jylhät maisemat, vaihtelevat ja joskus äkäisetkin sääolosuhteet takaavat unohtumattoman muiston matkaajalle.

Vinkki: jos innostuit lähtemään Islantiin, niin muista taxfree. Kun ostat yli 6000 ISK saat siitä noin 14.5% palautusta lentokentällä kuitteja vastaan. Vaikka Islanti on hieman kalliimpi kuin Suomi, niin lentokenttä oli edullinen. Lentokentällä on jonkin verran liikkeitä ja sieltä saa tuliaiset hankittua kaikkein edullisimmin. Esimerkiksi sama suklaa oli kentällä edullisempaa kuin paikallisessa ruokakaupassa Reykjavikissa.

Lopuksi vielä Islannissa kuvattu Justin Bieberin upea musiikkivideo I`ll Show You

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s