Risteily Karibialla on varsinkin meille naisille ainutlaatuinen tilaisuus pukeutua näyttävästi. Ilma on lempeän lämmin ja kostea, joten myös iltaisin pärjää useimmiten kevyissä mekoissa. Toki jos haluat viettää lomasi rennosti shortseissa ja topissa niin sekin kyllä onnistuu, mutta silloin osaan laivan ravintoloista ja tapahtumista et pääse todennäköisesti sisään. Laivalla on pukukoodit ja niitä noudatetaan iltaisin laivan pääravintoloissa sekä erikoisravintoloissa. Istuin illallisella laivan ravintolassa kun viereisessä pöydässä istuvaa miestä tarjoilija neuvoi kohteliaan korrektisti, että seuraavana iltana pitäisi olla puku päällä. Näin myös ravintolan ovella kun eräs mies ei päässyt sisään illalliselle johtuen liian rennosta vaatetuksesta. Ilman ruokaa ei varmasti jää shortseissa ja topissakaan, mutta silloin ateriat nautitaan puffassa itsepalvelu periaatteella.

Joku voi miettiä, että pakkaako jo Suomesta kesävaatteet mukaan vai ostaako laivalta päällepantavaa? Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että matkapuvusto suunnitellaan jo kotona toimivaksi kokonaisuudeksi. Eri malliset mekot ja topit voivat vaatia myös tietynlaisia alusvaatteita, jotta ne näyttävät hyvältä ja siksi myös alusvaatteet on hyvä miettiä kokonaisuuteen mukaan. Lisäksi on hyvä miettiä minkä käsilaukun ja kenkien kanssa mitäkin vaatetta käytetään. Viimeisenä muttei mutta ei vähäisimpänä katsotaan, että korut sopivat kokonaisuuteen. Kun kokonaisuuden miettii valmiiksi pysyy myöskin tavaran määrä kohtuullisena.

Laivat ovat Karibialla valtavia kelluvia viihdekeskuksia, mutta kauppoja on suhteessa vähemmän kuin mihin olemme tottuneet risteilyillä Ruotsiin tai Viroon. Valikoimat ovat suppeammat ja nekin vähäiset kaupat ovat erittäin kalliita luksusmerkkejä, joten mekoille tulee hintaa jos jotain sopivaa sattuisi löytymään. Toisaalta en itse halua käyttää lomaani vaatteiden etsimiseen, koska harvoin etsimällä löytää sitä mitä olisi mieluista päällepantavaa.

Ennen laivaan astumista on hyvä myös miettiä käsimatkatavarat huolella. Suurilla risteilijöillä on matkustajia yli 5000 henkeä ja vain sviiteissä matkustavien henkilöiden tavarat oma hovimestari vie suoraan hyttiin. Alemmissa hyttiluokissa matkustavat luovuttavat matkatavarat terminaalissa (merkittyinä etukäteen saaduilla infolapuilla) varustamolle, joka kuljettaa laukkuja illan aikana turvatarkastusten läpi hyttien eteen. Voit hyvinkin saada laukkusi vasta illallisen jälkeen, joten on hyvä pakata kaikki käsimatkatavaraan mitä ajattelet tarvitsevasi ensimmäisenä iltana ennen nukkumaan menoa (kevyemmät kesävaatteet, uimapuku, illallisvaatteet, lääkkeet, hygieniatarvikkeet, vaihtokengät ja matkustusasiakirjat). Lisäksi vielä vinkkinä, että tutustu tarkasti varustamon ohjeisiin siitä mitä laivaan ei saa tuoda – turvatarkastukset ovat tarkat matkustajien sekä matkatavaran suhteen.

Sitten kymmenen vinkkiä toimivaan matkapuvustoon jos olet liikunnallinen ja tykkäät panostaa pukeutumiseen. Päivän aikana voi kulua kolmekin eri vaatekertaa: urheiluvaatteet kuntosalille, rento look retkelle maissa ja illaksi jotain juhlavaa sekä naisellista.

1. Maximekot

Yksi hyvä vinkki on koota puvusto 2-3 kolmen värin ympärille. Ideaali on jos 1-2 väreistä on neutraaleja kuten: musta, valkoinen tai harmaa. Näihin perusväreihin sitten lisätään joku voimakas väri kuten esimerkiksi turkoosi tai limen vihreä.

Omat vaatteet eivät oleet näin ideaalisti suunniteltuja, sillä itse rakastan värejä ja kukkakuoseja. Tässä alla on kuvakaappaus niistä maxsimekoista, joita minulla oli matkassa mukana. Kankaat ovat kevyitä joten vaikka mekkoja oli paljon, niin painoa näistä ei juurikaan tullut. On hyvä ottaa mukaan sellaisia vaateita jotka eivät rypisty, sillä matkasilitysrautaa ei saa ottaa laivalle (kuten ei myöskään kiharrinta). Kun mekot on valittu niin sitten lisätään asusteet kuten: vyöt, laukut ja korut. Itse olen tyytyväinen näihin mukana olleisiin mekkoihin, sillä kaikkia tuli käytettyä. Osa mekoista oli juhlavampia ja toiset ihan rantatunikoita.

2. Lyhyt mekko

Lyhyt ja löysä mekko on mukava sekä kätevä käyttää. Kun tulee takaisin laivaan päivän retkeltä jostain saarelta niin saat nopeasti itsesi siistin näköiseksi laittamalla nätin mekon päällesi ja hiukset vaikka nutturalle. Tämä mekko oli minulla mukana lyhyenä mekkona joskin kuva on otettu Nizzassa pari vuotta aikaisemmin kaupunkilomalla. Lyhyen mekon kanssa sopivat jalkineiksi vaikka valkoiset sneakersit jos haluaa lepuuttaa jalkojaan mukavissa kengissä.

3. Toppeja

Kukaan ei huomaa jos sinulla on samat shortsit useampana päivänä jalassa, mutta yläosat kyllä huomataan – joten valitse viisaasti. Viikon reissulle ainakin pari t-paitaa vaikka valkoisia ja lisäksi muita kevyitä yläosia. Itse havaitsin käteväksi esimerkiksi tämän värikkään silkkitopin, jonka alta ei huomaa uikkareita. Monesti rantaan lähtiessä on hyvä laittaa uikkarit alle, koska vaatteita voi olla vaikea vaihtaa joissakin paikoissa kuten veneretkillä tms.

4. Shortsit

Kahdet shortsit riittävät hyvin. Itsellä oli valkoiset farkkushortsit sekä nämä pitsiset vähän hempeämmät shortsit mukana. Vaihtelemalla yläosia saat näistä toimivia kokonaisuuksia päiviin jolloin olet maissa. Itse en käyttänyt shortseja lainkaan laivalla vaan ainoastaan maissa.

5. Uimapuku ja hellehattu

Uimapukuja voi hyvinkin ottaa mukaan ainakin kaksi. Itsellä oli bikinit joita käytin retkillä vaatteiden alla saarissa ja laivalla tykkäsin laittaa päälleni kokouimapuvun. Päähine joka suojaa kasvoja liialliselta auringolta sekä aurinkorasva sp 30 – 50 kuuluvat myös matkaan. Aurinkorasvat kannattaa ostaa maista esim Miamista jostain kemikaliakaupasta. Valikoimat ovat maissa paljon runsaammat ja hinnat edullisemmat kuin näillä risteilijöillä. Moni laiva mainostaa, että aurinkotuotteet voi ostaa heiltä eikä niitä kannata ottaa mukaan – tästä olen kuitenkin eri mieltä.

6. Housuhaalari

Otin reissuun mukaan myös tämän pikkujouluin hankkimani haalarin ja se oli todella mukava matkavaate. Kimmaltavan materiaalin kanssa valkoiset sneakersit, jotka ovat hyvät jalkaan ja korviin näyttävät korvikset. Näissä vaatteissa oli kiva mennä vaikka laivalla järjestettäville tanssikursseille (joita oli paljon ja niissä oli tosi hauskaa)

7. Näyttäviä koruja

Liian näyttäviä koruja ei olekkaan kun puhutaan pukeutumisesta Karibian risteilylle. Me suomalaiset olemme hieman vaatimattomia harmaavarpusia verrattuna noihin latinonaisiin joita laivalla näkyy. Itse ostin erilaisia rihkamakoruja Glitteristä mukaan matkalle. Ei harmita jos jos korviksia katoaa kun ne eivät olleet kalliita.

8. Ballerinatossut tai kiilapohjaiset juhlakengät

Vaikka laiva olisi kuinka iso niin kovalla merenkäynnillä sekin heiluu mainingeissa. Lisäksi laivalla on paljon aktiviteettejä joissa kunnolliset jalkineet ovat käytännölliset. Lisäksi laivalla tulee käveltyä paljon. Isommat laivat ovat ovat yli 300 metriä pitkiä, joten helposti tulee 1 km kävelyä pitkin käytäviä kun käyt illallisella. Juhlat joita laivalla on paljon ovat tanssia ja musiikkia. On mukavampi tanssia salsaa heiluvalla alustalla kunnon kengillä kuin koittaa pysyä pystyssä ultrakorkeilla piikkareilla. Itsellä oli mukana kahdet kiilapohjaiset sandaalit parempina kenkinä.

9. Urheilulliset kengät (valkoiset sneakersit ja lenkkarit salille)

Valkoiset sneakersit ovat siis todella monikäyttöiset laivalla. Voit käyttää niitä shortsien kanssa vähän rennommassa outfitissä tai sitten pukea ne jalkaan kun päälläsi on kimmalteleva jumpsuit. Kengät on helppo pyyhkiä puhtaiksi päivän kolhuista esim meikinpuhdistusliinalla (irrottaa tosi hyvin likaa kenkien pinnasta). Sneakersit jalassa jaksat tanssia latinorytmien tahdissa aamuun asti.

Laivalla on todennäköisesti hyvin varusteltu kuntosali kuten meidänkin laivalla oli. Kuntoilu on nykyään trendikästä ja ei ollut yllätys että 6.30 aamulla oli kuntosali tupaten täynnä reippaita risteilijöitä. Itsellä oli mukana Hoka:n lenkkarit sillä halusin käydä kuntoilemassa myös lomani aikana.

10. Flip- Flop ja uimakengät

Laivojen uima-allas sekä kylpyläalueilla on usein kehotus käyttää sandaaleita. Lisäksi flip-flopit mahtuvat päiväretken reppuun tai kassiin jos haluat rannalla käyttää sandaaleita. Hiekka voi olla polttavan kuumaa ja toisaalta terävät kivet tai lasi voivat tehdä haavoja jalkoihin. Itse otin mukaan myös uimakengät, jotka olen ostanut joskus Thaimaasta. Näille uimakengille löytyi tälläkin reissulla käyttöä, sillä Jamaicalla kiipesimme ylös vesiputousta kävellen. Liukkaiden sekä terävien kivien kanssa kunnon uimakengät ovat ehdottoman hyvät. Trooppinen meri näyttää kauniilta ja houkuttelevalta kävellä meren pohjassa paljain jaloin. Kun hetken tarkastelet esim rantahietikkoa huomaat että hietikko elää ja on täynnä erilaisia ”asukkaita” kuten pieniä rapuja jotka näyttävät kiviltä yms… Itseä inhottaa kaikki pienet nilviäiset ja mieluummin kävelen merenpohjassa kengillä kuin paljain jaloin.

Yksi vastaus artikkeliiin “Karibian risteily; miten pukeutua ja pakata toimiva puvusto matkalle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s