Pirttimäen ulkoilualue kuuluu Nuuksion pohjoisiin reitteihin ja yllätys yllätys se on myös Helsingin kaupungin ylläpitämiä ulkoilualueita, vaikka sijaitseekin Espoossa Bodominjärven kupeessa. Auton navigaattoriin voi laittaa osoitteeksi: Kunnarlantie 110 Espoo 02740.

Alueen ulkoilureitit ovat hyvin opastettuja ja helppokulkuisia. Lenkkareilla pärjää mainiosti ja fillarillakin voi ajaa sillä reitit ovat tasaisia latupohjia. Toki reitillä on ajoittain melkoisiakin korkeuseroja, mutta alusta on tasainen.

Alue on kaunis ja sieltä löytyy päiväretkeilijälle paljon nähtävää. Voit valita kolmesta eri reitistä jotka osittain kulkevat aluksi samaa polkua. Reittien varrelta löytyy: luola, hiidenkirnuja, paljon pitkospuita, kauniita lampia, hormillinen keittokatos paikassa josta aukeaa upeat maisemat ja monipuolista maastoa … Siis aivan täydellinen päiväretkikohde.

Oma valinta oli tuo 8.3km reitti, joka kattaa alueen parhaiten. Lounastauon kanssa keltaisen reitin kävelemiseen meni noin 2h 30 min

Reitin alussa on pieni puro jossa oli kyllä isoimmat vaahdot mitä olen koskaan nähnyt. Vaahto näyttää läheltä katsottuna ihan sieneltä tai rasvalta. Minun piti ihan ottaa selvää miten tällainen vaahto puroihin muodostuu. Eli tässä seuraa pieni tietoisku tuon vaahdon alkuperästä ja syntymisestä. ”Vaahtoa alkaa syntyä kun järviin ja jokiin tippuneet puiden lehdet ja risut hajoavat. Hajoamisessa muodostuu rasvahappoja, jotka nousevat vettä kevyempinä veden pintaan ja ne alentavat veden pintajännitystä. Kun pintajännitys alenee niin veteen pääsee sekoittumaan ilmaa ja näin tapahtuu varsinkin virtaavan veden pyörteissä ja järven aallokossa. Vaahto koostuukin syksyllä tai alkutalvella ilmakuplista ja veteen sekoittuneista kasvien hajoamistuotteista. Keväällä vaahtoa aiheuttavat lähinnä veteen pudonneet kasvien kukinnot ja siitepöly”

8.3 km reitin varrelta löytyy kolme kaunista lampea

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Sorlammen hiidenkirnut 60.2613 P ja 24.6163 I. Alueella on kuusi hiidenkirnua, joista seitsemäs on kasvillisuuden peitossa. Hiidenkirnut löytyvät Sorlammen pohjoispuolelta luontopolun yläpuolella olevilta kallioilta. Monessa paikassa lukee, että kirnuille on opastus luontopolulta, mutta se ei syksyllä 2020 pitänyt paikkansa. Kun tiesi missä kohtaa kirnut suunnilleen ovat niin löysi lahonneen opasteen, jossa oli pari puuta pystyssä. Näiden lahonneiden puiden kohdalta lähti polku ylös rinteeseen kohti kallioita. Kirnut löytyvät polun vasemmalta puolelta siellä missä kallio laskee jyrkästi alas metsään.

Kirnut ovat noin 0.5 – 2 metriä syviä ja 0.5 – 1.5 metriä leveitä. Kirnut ovat kauniissa rykelmässä kallion reunalla ja veden täyttämiä. Yhdestä kirnusta on historiikin mukaan löydetty melan kappale, joka on ajoitettu 1400-1600 – luvuille.

Hynkänlammen keittokatos ja upeat näköalat lammelle

 

Tämä metsähiiri oli oppinut kerjäämään ruokaa retkeilijöiltä. Se istuskeli puunkolossa ruokaryhmän kupeessa ja kävi aina välillä tarkistamassa pöydän alla putosiko ruokailijoilta jotain hänelle. Oli sen verran kesy veijari, että piti nostaa reppu ylös penkille sillä en halunnut kotona löytää tätä kaveria repustani. En yleensä nosta jyrsijöistä niin ilahdu vaan koen ne melkoisina tuholaisina. Tämä oli kyllä aika söpö veijari kun oli niin kesy. Tämä paikka on useamman kilometrin päässä asutuksesta, joten ei hiirulainene varmaan kenenkään kotiin lähde täältä tekemään tuhojaan kun elää pulleasti ihan sillä mitä retkeilijöiden jäljiltä löytyy taukopaikalta.

Näissä maisemissa ruoka maistuu. Kerrassaan upea näkymä tästä ”ulkoilma ravintolasta”

Kotia kohden ja hetki tässä penkillä iltapäivä auringon paisteessa.

Yksi vastaus artikkeliiin “Nuuksion Pirttimäki ja hiidenkirnut

  1. Heippa!!! Mielialasi … tekee maailman onnelliseksi, tekee meistä onnellisia. Vain positiivisen elämän kanssa!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s