Nurmijärven Perttulassa sijaitseva Kuhakoski on kiva päiväretkikohde jos asuu pääkaupunkiseudulla. Kuhakoski on Vantaanjoen vesistöön kuuluvan Luhtajoen suurin koski, jossa vesi putoaa 150 metrin matkalla portaittain yhteensä 16 metriä. Koski on luokiteltu porrasputoukseksi ja se kuuluu luokkaan IV-V eli se on melojalle erittäin vaikea laskea ja pahimmillaan hengenvaarallinen.

Koski alkaa kallioon louhitusta uomasta, jonne Luhtajoen vesi virtaa alitettuaan ensin Lopentien ja sen jälkeen kivisen kaarisillan. Kalliouoman jälkeen vesi putoaa kolmena suurena könkkäänä alas ja kuohut laantuvat joeksi, joka virtaa pitkin peltomaisemaa. Koskelle on helppo päästä ja autonkin saa kivasti pysäköityä ihan lähelle.

Koskea voi ihailla monesta eri suunnasta, mutta se vaatii hieman ”kiipeilyä” liukkaalla kalliolla ja teräväreunaisilla louhoskivillä. Tarkkuutta siis kosken reunoilla, ettei tule päiväretken päätteeksi toinen retki ensiapuun.

Kuhakoski on upeimmillaan kevään tulvissa ja kuivana kesänä sen virtaus laskee merkittävästi. Louhittu jokiuoma on maisemallisesti upea kokonaisuus. Kosken kohina kuuluu jo kaarisillalta jokiuomalle asti ja voimistuu mitä lähemmäksi putousta tulet

Kuhakoskella on tärkeä merkitys Nurmijärven historiassa. Koski on ollut alueen tärkeimpiä koskia ja 1500-luvun alusta koskessa on pyöritetty neljää erillistä myllyä: Perttulan, Uotilan, Valkjärven ja Numlahden kylien myllyt. Alueella on myöhemmin ollut myös sahaustoimintaa. Kuhakosken rannalle rakennettiin vuonna 1910 pieni voimalaitos Perttulan ja Uotilan talojen toimesta. Voimalaitos toimi alueella vuoteen 1952 saakka. Kosken rannoilla on vielä nykyäänkin nähtävissä myllyn ja voimalaitoksen perustuksia sekä raunioita muistuttamassa kosken teollisesta historiasta.

Sijainti:

Valkjärventie 604, Nurmijärvi

GPS: 60.43326 (N), 24.71275 (E)

Putous sijaitsee ihan tien vieressä kallion takana

Ajoaika Helsingin keskustasta noin 30 min

Yksi vastaus artikkeliiin “Uudenmaan suurin vesiputous – Nurmijärven Kuhakoski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s